Over Eureka

eureka billard

Eureka Billard Berlicum BV

Eureka Billard is een van de grootste leveranciers als het gaat om biljarts en accessoires. Het familiebedrijf is opgericht in 1897 en uitgegroeid tot een van de grote spelers in Nederland, maar verkoopt ook haar producten in het buitenland waaronder  België, Duitsland, Frankrijk, Canada, VS, Australië en Korea.

Deze positie heeft Eureka bereikt door het leveren van constant kwalitatief hoogwaardige producten. Vanaf het jaar 2000 werkt Eureka samen met verschillende biljart professionals.  Hopelijk ontmoeten wij elkaar snel in de showroom van Eureka. De koffie staat klaar!

Aantal producten
0
Jaren ervaring
0
Voltooide projecten
0

Eureka voert het Koninklijk predicaat en wapen:

"Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier"​

Eureka Billard is als familiebedrijf in 1897 opgericht.

Ondertussen zijn we vier generaties verder en wordt het ambachtelijk werk nog steeds uitgevoerd.

Oprichting van Eureka biljart

Het is begonnen toen Harry van Gemert het besluit nam om in Berlicum een biljartfabriek te vestigen.

Typerend voor biljartfabriek H. V. Gemert was het 6-poot model, dat in verschillende uitvoeringen is gemaakt. Deze biljarts werden lang de “echte” Eureka biljarts genoemd.

Deze, maar ook andere modellen werden volop geleverd aan café-bedrijven, biljartzalen, kostscholen en patronaatsgebouwen. De biljarts werden met paard en wagen geleverd.

Eureka tijdens de oorlog

Al snel werd er een moderne T-Ford aangeschaft, die helaas rond 1942 in de oorlog in beslag werd genomen. De oorlogstijd is desastreus geweest voor de biljartbouw. Materialen als leisteen en rubber waren niet verkrijgbaar.

Leo en Jan en Harry van Gemert (2e generatie) hebben die tijd enkel onderhoudswerk kunnen verrichten. Om voldoende brood op de plank te krijgen, begonnen ze ook met timmer en meubel werk. Omdat Berlicum grotendeels was verwoest, was de vraag hiernaar groot.

Eureka na de oorlog

Nederland bouwt zich weer op en gelukkig kon de biljartfabriek worden voortgezet door Leo en Jan van Gemert. De levering van biljarts werd weer gestart en groeide weer gestaag.

Het biljart werd in deze tijd verbeterd door het inbouwen van een elektrische verwarming met thermostaat. Veel modellen werden ontwikkeld en geproduceerd.

 

De nieuwe generatie biljart makers

Enkele van deze biljarts staan momenteel nog steeds in de huiskamers van onze klanten. Later, omstreeks 1960  is het bedrijf overgenomen door schoonzoon (3e generatie) Theo Mathijssen, waarvan zoons (4e generatie) Ton en Harry Mathijssen nog steeds werkzaam zijn binnen het bedrijf.

Inmiddels werkt de 5e generatie Kas Mathijssen ook bij Eureka, dus beoogde opvolging staat alweer klaar om de werkzaamheden binnen Eureka voort te zetten. Hetgeen erg belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf en voor het blijven leveren van service en garantie. Het biljart en de manier waarop het wordt gemaakt, heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt in de afgelopen eeuwen.
Ook in de toekomst blijft dit voor Eureka een belangrijk aandachtspunt!

Scroll to Top